vineri, 31 august 2012

Tutorial cercei peruani

Pai daca tot fac acest fel de cercei, de ce sa nu va arat si voua cum ii fac?Bine, nu ca as fi inventat eu metoda, insa nu e mare lucru sa fotografiez fiecare pas pentru a avea o imagine originala asupra modului de lucru.
Ai nevoie de:
-sarma cu memorie, 
-sarma de modelaj (eu am optat pentru una cuprata rosie),
-cleste pentru taiat,
-cleste cu falci rotunde pentru a realiza buclele sarmei cu memorie,
-foarfeca,
-fire de bumbac (mouline, eu am folosit cate doua fire deodata),
-un ac mare de cusut (pentru a ascunde capetele firelor),
-un ac gros de crosetat (pentru a crea spiralele din sarma de modelaj, exista masini speciale care fac asa ceva, dar pentru ca nu am o astfel de masina am folosit acul, daca nu ai ac improvizezi altceva),
-tortite pentru cercei.
Sa trecem la treaba...

 Din sarma de modelaj taie doua semicercuri, iar cu ajutorul clestelui cu falci rotunde creeaza bucle la un capat.De aceste bucle vei agata la sfarsit agatatorile cerceilor.
 Folosind acul gros (sau masina, sau orice altceva pe care se poate infasura sarma), realizeaza spirale stranse din sarma de modelaj...
 ...pe toata lungimea acului (eu am inceput de la mijloc pentru a evita partea turtita, si am continuat pana la capatul acului, aproximativ 8 cm).
 Scoate spiralele de pe ac si taie excesul de sarma.
 Introdu spiralele pe sarma cu memorie.
 Inchide capatul sarmei cu memorie cu o bucla si desfa spirele pentru a acoperi intreaga lungime a sarmei cu memorie.Nu iti face griji daca spiralele sunt prea departate sau prea adunate-oricum cerceii vor arata bine.
 Am inceput cu o nunata de crem inchis, ca si culoare de baza.Fixeaza un capat al atei cat mai aproape de mijlocul de sus al cercelului, iar celalalt capat fixeaza-l dupa jumatatea de jos a cercelului, in partea opusa celei din care ai inceput lucrul.
 Capatul fixat in partea de jos il vei aduce sus prin partea din spate a cercelului, il treci prin spira de sus  invecinata celei de la care ai pornit, il aduci in jos prin partea din fata a cercelului, formezi un "x" peste firele trecute deja si il fixezi in partea de jos langa spirala invecinata celei peste care ai trecut deja.
Sageata albastra arata firul care trece pe deasupra, sageata rosie arata firul care se intoarce pe dedesupt.
 Continua in aceeasi maniera, formand "x"-uri pana acoperi intreaga suprafata (pana ajungi din nou in partea de sus a cercelului).
 Cu cea de-a doua culoare vei incepe de la aproximativ 1/4 distanata fata de partea de sus.Din nou fixezi ata in diagonala.
 Procedeaza la fel ca si cu prima culoare, formand "x"-uri pana ajungi cu ata pe partea opusa celei de unde ai inceput, dar la acelasi nivel.
 A treia culoare ocupa si mai putin din suprafata cercelului.Incepe cam de la mijlocul celei de-a doua culori.
 Innoada capetele firelor pe dosul cercelului si ascunde capetele cu ajutorul acului de cusut printre firele deja tesute.
 Procedeaza la fel si cu al doilea cercel.Adauga agatatori.
 Et voila!Sunt gata cerceii peruani.

Aceste indicatii au rolul de a te ghida; daca tu ai un alt model in minte nu trebuie sa te simti ingradita de acest tutorial.Doar tehnica de trecere a firelor prin spire este aceeasi, in rest, modelele rezultate din combinarea culorilor pot fi diferite.Spor la treaba!